ana sayfa     gezi notları     ipuçları     videolar     hakkımızda    

Dalyan
gezi notları    fotoğraflar    yol tarifi    harita    oteller    hava durumu   



Abant   
Adada   
Adalar   
Adatepe   
Adrasan   
Ağva   
Aix en Provence   
Akyaka   
Avignon   
Ayvalık   
Belgrad Ormanı   
Bergama   
Bergama (Pergamon)   
Bozcaada   
Cumalıkızık   
Çandarlı   
Çiğdem Yaylası   
Çubuk Gölü   
Dalyan   
Datça   
Davlumbaz   
Doğançay   
Dupnisa Mağarası   
Efteni Gölü (Melen)   
Eğirdir   
Ercivan   
Erikli   
Göynük   
Güver Uçurumu   
Güzeldere   
Harran   
İğneada   
İnönü Yaylası   
İznik   
Kanlıdivane   
Karacaören   
Kartepe   
Kastro   
Kazkıran   
Kefken   
Kıyıköy   
Kızkalesi (Korykos)   
Madenderesi   
Ménerbes   
Mor Mihail Kilisesi   
Mudurnu   
Öküzovası   
Polonezköy   
Safranbolu   
Salon de Provence   
Sapanca   
Sarıalan Yaylası   
Sardes / Sart   
Serindere   
Spil Dağı   
Sülüklügöl   
Şirince   
Taraklı   
Tirilye (Zeytinbağı)   
Uludağ   
Uzunköprü   
Yedigöller   
Zinciriye (Sultan İsa) Medresesi   


Mavi Bayraklı Plajlar 

Gezi notları

Deniz kenarlarında, özellikle bir akarsunun denizle birleştiği yerlerde, balıkların dışarı kaçmasını önlemek için oluşturulmuş yarı kapalı alanlara dalyan denir. Ülkemizde yüzlerce dalyan var ancak en meşhuru, Köyceğiz gölünün denizle birleştiği yer, hatta dalyan kelimesi artık sadece bu doğa harikası yeri çağrıştırmakta.

Dalyan, başka yerlerde olmayan birçok özelliği bir arada toplamış; dalyanı ve deresi, muhteşem kumsalı, kaya mezarları ve antik kenti, çamur banyosu, gölleri.

Dalyan'ın denize kıyısı yok. Denize girmek istediğinizde yaklaşık yarım saatlik keyifli bir tekne yolcuğu ile veya manzaralı bir minibüs yolculuğu ile İztuzu kumsalına gitmeniz gerekiyor. Bu kumsal aslında meşhur (ve tehlike altındaki) carettaların yumurtlama bölgelerinden birisi. Bu yüzden koruma altında. Her yere şemsiye saplanmasına izin verilmiyor. Yumurtlama dönemlerinde gece kumsalda kalmak özellikle ışık yakmak yasak. Bu yumurtadan çıkan yavruların yanlış yöne gitmesine sebep oluyor. İztuzu kumlsalının bir tarafı deniz, diğer tarafı dalyana baktığı için tatlı su, bir taraf dalgalıyken diğer taraf sakin oluyor.
Dalyanın en büyük özelliği sazlıklar. Dalyanın büyük bir kısmını yoğun sazlıklar kaplıyor. Aralarındaki kanallardan tekneler çalışıyor. Bazı yerlerde kanallar o kadar daralıyor ki, buralara girilmez veya tek yön tabelaları bile koyulmuş. Dalyan merkezden yola çıkan teknelerin bazıları sadece kumsala bazıları da ırmağın içlerine doğru gezinti düzenliyor. Size tavsiyemiz ikisini de dolaşmanız. Buradan köyceğiz gölüne de çıkmak mümkün ama uzun bir yol olduğunu hatırlatalaım.
İç kesime doğru bir tekne gezisi yaparsanız en önemli durağınız çamur banyosu olacaktır. Aslında Dalyan'ın bir çok yerinden kaplıca suları kaynamaktadır. Bunların en çok ziyaret edileni / turistik olanı çamur banyosu. Önce insanlar kendinizi çamura buluyorsunuz, daha sonra kuryana kadar bekliyorsunuz. Bu deriyi geriyor, gözenekleri açıyor. Daha sonra çamuru temizleyip diğer kaplıca suyuna giriyorsunuz. Oldukça eğlenceli bir olay.

Dalyan'la özdeşleşmiş bir görüntü de nehrin ve sazlıkların arkasından görünen kaya mezarları. Kaunos antik kentinin bir uzantısı olan bu mezarların bazılarına çıkmak mümkün. Ama size tavsiyemiz, bunları sadece uzaktan seyretmeniz ve yumuşak kayaya oyulmuş bu tarihi eserlerin tahribatına katkıda bulunmamanız.
Kaunos antik kenti ülkemizdeki (ve tabi ki dünyadaki) en eski antik kentlerden. Buluntular M.Ö. 3000lere uzanıyor. Karya ve Likya'nın sınırında yer alan Kaunos, Karya'nın en önemli şehirlerindendir. Uzun bir geçmişe sahip olan şehir doğal olarak bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve dolayısıyla bir çok yapı ve kalıntıya sahip. Görülmesi gereken antik kentlerden biri.

Dalyan'ın doğal yapısı itibariyla birkaç göle de sahip. Bunlar da çok büyük olmayan ama gezmesi keyifli yerler.

 
 
1 / 21
2 / 21
3 / 21
4 / 21
5 / 21
6 / 21
7 / 21
8 / 21
9 / 21
10 / 21
11 / 21
12 / 21
13 / 21
14 / 21
15 / 21
16 / 21
17 / 21
18 / 21
19 / 21
20 / 21
21 / 21

 

Yol Tarifi / Nasıl Gidilir

Muğla üzerinden gelirken; Köyceğiz'i geçin, Yuvarlakçay köprüsünden hemen sonra sağda dalyan tabelasını göreceksiniz. Virajlı ama güzel bir yol. Veya Ortaca'ya yaklaşırken bir tabela daha göreceksiniz burası daha düz bir yol. Fethiye yönünden gelirken Ortaca'yı geçtikten sonra bu iki yoldan birini seçebilirsiniz.

Dikkat: Dalyan'a giden yollar Köyceğiz Gölü'nün güneyinden geçmektedir. Özel aracınızla gidiyorsanız haritaya bakarak gölün kuzeyinden geçen yollardan gitmeye çalışmayın. Dalyan'ın karşı kıyısına varırsınız. Buradan Daylan'a bir köprü yoktur. Aracınızı bırakıp kayıkla karşıya geçmeniz gerekir.

 



 
Dalyan civarındaki konaklama tesisleri
(Yayla, dere vb. yerler için en yakın yerdeki oteller listelenmiştir)
 
 
Dalyan için hava tahmini (7 günlük)
(Yayla, dere vb. yerler için en yakın yerin hava durumu verilmiştir)
 
 


burası neresi?









en güzel fotoğraflar








İpuçları



Nasıl malzeme seçmelisiniz

Hangi yiyecekleri tercih etmelisiniz

Korku duyabileceğiniz şeyler

Gerçekten tehlike oluşturanlar

Diğer dikkat edilmesi gerekenler




Videolar

Gezi, doğa ve adrenalin sporları ile ilgili derlediğimiz videolar



Neuschwanstein Şatosu - Almanya





Şef Seattle'ın cevabı



Bu konuşma 1854'de Kızılderili Şef Seattle tarafından halkının topraklarını satması istenmesi üzerine bir cevap olarak yazılmıştır. Bu konuşma Washington'da muhafaza edilmiş ve Amerikan Expo 74'de sunulmuştur.
Son zamanlarda UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) tarafından yayınlanıp, çevre üzerine şimdiye dek yapılmış en güzel ve en içten anlatım olarak tanımlanmıştır.

Videolar    Bize ulaşın    Üyelik    Hakkımızda

© 1999 Gezi Notları